המדריך למשתחרר משירות קבע - זכויות, חובות, מה צריך לעשות וכל מה שרציתם לדעת כולל קישורים

מערכת האתר | פורסם 18/10/20222

הקדמה

מזל טוב! אם אתם פה כנראה שאתם לקראת שחרור או כבר משוחררים 🙂 

בדקות הקרובות נכיר את כל מה שצריך בשביל שהשחרור יעבור חלק, הכניסה לאזרחות תהיה קלה וחלקה, תצאו לאזרחות עם כל מה שצריך ועם התנאים הכי טובים שאפשר ותוכלו סוף סוף להתקדם לדרגה הבכירה ביותר בצה"ל – אזרח.

אז אם השלמתם/כמעט השלמתם בהצלחה שירות קבע משמעותי (המדריך מתאים לכל אנשי הקבע – קרביים, תומכי לחימה, ג'ובניקים כולל עתודאים) בואו נצא לדרך החדשה באזרחות!

דברים שצריך לעשות לפני השחרור וכרטיסי "חבר"

במהלך השירות הצבאי, צעדתם לא מעט – תיזוזים בטירונות, ריצות וניווטים בקורס הקצינים, בראור/מבחן כש"ג שנתי, ימי ספורט ועוד. ביום השחרור, צה"ל שולח אתכם לטיול אחרון, עם טופס הטיולים המפורסם שגם אותו כבר יצא לכם להכיר. על מנת שתוכלו להשתחרר בלי עיכובים מיותרים, חשוב מאוד לוודא שאתם מבצעים העברת חתימות על כל הציוד שאתם חתומים עליו, לפני השחרור. בחיי שיש אנשים שזה דחה להם את השחרור, אתם לא רוצים להיות שם.

ומכאן לציוד שדווקא כנראה כן תעדיפו לשמור – כרטיסי מועדון "חבר". מועדון הצרכנות המוכר של אנשי הקבע, שניתן למצוא בו הכל מהכל, ידוע בעיקר בזכות שלושת הכרטיסים שלו – חבר טעמים ("הכרטיס הכחול"), חבר של קבע ("הכרטיס הצהוב") וכרטיס הנקודות ("הכרטיס האפור"). לכרטיסים יש תוקף שונה שחשוב להכיר – לכרטיס האפור תוקף של עד 30 יום מיום השחרור, בעוד לכרטיסים הצהוב והכחול תוקף שיכול להגיע עד כמה שנים ממועד השחרור – תלוי מתי חודשו.
לכן, במידה ויש לכם נקודות שנצברו בכרטיס האפור, אפשר ורצוי לממש אותם כמה שיותר מוקדם עד חודש מיום השחרור. למה? מדובר בכסף שנמצא בכרטיס שאם לא תשתמשו בו ילך לפח אחרי חודש. הרבה אנשי קבע משוחררים יוצאים לטירוף של קניות עם יתרת הכרטיס האפור בחנויות הספורט, אחלה הזדמנות לחדש את מלתחת בגדי הספורט שאסור לפספס אם יש לכם יתרה בכרטיס.

בנוסף אם ניצלתם את כל היתרה תוכלו לטעון את הכרטיס ביתרת הטעינה ולקבל 25% על הקניות ברשתות.
קישור לאתר הכרטיס האפור הכולל בירור יתרה ורשתות

לגבי כרטיסי חבר טעמים וחבר של קבע – מדובר בעניין של טעם, הפעם הכסף על מילוי היתרה יוצא מהכיס שלכם, ואם המסעדות והחנויות אליהן מוצעות ההנחות של 30%-25% לא לטעמכם אל תטענו את הכרטיסים, אבל במידה וכן, מומלץ לטעון את הכרטיסים במלואם לטובת השימוש כל עוד הכרטיסים בתוקף. רשמית ניתן לטעון את הכרטיסים עד למועד השחרור, בפועל לפעמים לוקח לזה כמה ימים להתעדכן אז אם השתמשתם בכרטיס אחרי השחרור שווה לבדוק האם עדיין נטען לטעון.

קישור לאתר חבר הכולל בירור יתרה ורשתות

אחרי כל זה, אפשר להירשם למועדון הצרכנות "בהצדעה" שמעניק גם הוא הטבות, אבל את זה תוכלו לעשות רק אחרי שתוציאו "תעודת שחרור בכבוד" – פרטים בהמשך.

לכל דבר טוב יש סוף, ותצטרכו בסופו של יום להיפרד מהכרטיסים. כואב, אבל לא נורא. תתפלאו לגלות כמה מההנחות שמגולמות בכרטיסים ניתן למצוא במועדוני צרכנות דומים של אוכלוסיות אחרות (הסתדרות המורים למשל עם אשמורת), ולפעמים גם בכרטיסים של הרשתות עצמן או של הקניונים. הטיפ שלנו – ככלל, תשאלו בכל חנות שאתם רואים את עצמכם חוזרים אליה אילו כרטיסים הם מקבלים, והאם יש כרטיס מועדון ומה הוא נותן.

בהקשרי רפואה, כדאי להגיע למרפאה הצבאית ביחידה בין חודש לשבוע לפני השחרור – ולבקש להדפיס תמצית ביקורים במרפאות צה"ל. תשמרו על התיעוד, שעשוי להיות שימושי גם להמשך הטיפולים הרפואיים שלכם וגם למקרים של נזקים שנגרמו במהלך השירות הצבאי.

אם סיימתם תואר בזמן הצבא, חשוב מאוד לוודא שהוזנו לכם בגינו נקודות זיכוי במס הכנסה. אתם יכולים לבדוק את זה מול מוקד מיטב, ואם לא לנסות לדבר עם מדור מס הכנסה במופ"ת. אם הספקתם להגיש את הבקשה לקבלת נקודות זיכוי במסגרת השירות הצבאי – מצוין. אם כבר פספסתם את מועד הגשת הבקשה, תצטרכו להגיש את הבקשה לקבלת נקודות זיכוי בעצמכם למס הכנסה. תצטרכו בשביל זה את גיליון הציונים הרשמי, אישור זכאות לתואר, אישור ניכוי מס אותו תוציאו מאתר צה"ל, ואישור ניהול חשבון אותו תוציאו דרך הבנק. לא נעים, אבל לא מעט כסף.

אתם יכולים לבחור האם להזין את נקודות הזיכוי בגין הלימודים בזמן הצבא או לאחר מכן במקום העבודה החדש, לרוב עדיף להזין על התקופה שבה אתם צפויים להרוויח יותר כדי להנות מזיכוי המס במלואו.

אנחנו לא יועצי מס ואין פה ייעוץ מס, אנחנו מציגים לכם מידע אינפורמטיבי בלבד.

מבוא לבירוקרטיה

אחד מהיתרונות הגדולים בצבא בפרט ובגופים ממשלתיים בכלל, הם הדאגה למעטפת בכל מה שקשור לבירוקרטיה מול מוסדות המדינה האחרים וגופי החיסכון הפיננסי. מרגע השחרור, אתם לרשות עצמכם, והדבר כרוך בהתעסקות בבירוקרטיה מול מוסדות שונים. אנחנו פה בדיוק כדי לעשות לכם סדר בזה. נלך ביחד לאט צעד צעד, אבל זה הכי מהר שיכול להיות, וזה יחסוך הרבה הרבה הרבה מאוד זמן על בירורים מיותרים ועצבים על בירוקרטיה. 

החזרים

תתפלאו, אבל לפעמים הצבא חייב לכם כסף. אם יש לכם ימי חופש שצברתם, הצבא חייב לכם כסף עליהם. אם יש אסמכתא תקציבית שהצבא הוציא לכם, היא לא התקבלה או לא הוזנה טוב ושילמתם מכיסכם, אתם זכאים להחזר גם אחרי השחרור. הכתובת לזה היא מוקד מילואים של מיטב, דברו איתם והם יסבירו לכם פרטנית על המקרה שלכם.

תעודת שחרור בכבוד, אישור לחייל המשתחרר משירות סדיר ומילואים

טיפה לפני שתגזרו את החוגר, תקבלו תעודת שחרור זמנית הכוללת תדפיס הכולל תיעוד של משך שירותכם הצבאי, היחידות והתפקידים בהם שירתם. זה אישור זמני רשמי של הצבא, והוא ישמש אתכם מול הרשויות לפעולות שתרצו לבצע בהמשך מול הרשויות. אל תאבדו אותו, אל תזרקו אותו, תשמרו אותו. לפחות לא עד שאתם מוציאים אישור חדש. איך מוציאים אישור חדש וקבוע? טוב ששאלתם! לצה"ל יש אתר שנקרא "אתר האישורים" אשר בו ניתן להדפיס (כקובץ PDF או ממש להדפיס) מגוון אישורים חשובים:

  1. אישור על שירות סדיר
  2. אישו על חובת שירות סדיר
  3. אישור על קורסים והשתלמויות
  4. אישור על תוכן תעודת הערכה למשתחרר משירות סדיר

אנחנו ממליצים לכם להוריד את כולם.

אישור על מהלך שירות צבאי. האישור הזמני שתקבלו, אותו תחליפו באישור על שירות סדיר. טופס זה ישמש לרישום לקופת החולים ולקבלת דמי אבטלה.

אם צרכי הצבא קוראים לכם למילואים, תצטרכו את תעודת השחרור בכבוד, תעודה מזהה נוספת להפקדה ואישור זימון למילואים אשר יוזן לכם לאתר המילואים.

אם קוראים לכם למילואים לעד שלושה ימים, צריך לתת לכם התראה של 12 יום לפני או למסור לכם ידנית את הצו עד שבעה ימים לפני. אם ליותר ימים, נדרשת התראה של 60 יום.

אם תרצו להתייצב בכל זאת תוך פחות זמן מהתראת החובה, תצטרכו לחתום על מסמכי ויתור על ההתראה.

שתדעו שמי שמבצע לפחות 20 ימי מילואים במהלך 3 שנים, או 14 ימים במהלך שנה או שנתיים צמודות – זכאי גם לתעודת משרת מילואים פעיל.

ואם תעשו מעל 10 ימי מילואים לשנה קלנדרית (מה-1 בינואר עד ל-31 בדצמבר), תקבלו מענק בסכום הולך וגדל ככל שתעשו יותר מילואים בנוסף לתשלום על ימי מילואים שתקבלו מהביטוח הלאומי. זה נקרא "תגמול נוסף", ונרחיב על זה עכשיו.

תעודת שחרור בכבוד מסוג ארד.

דמי מילואים

אם עשיתם מילואים, אתם זכאים לתשלום דמי מילואים מביטוח לאומי. התשלום לא מגיע אוטומטית, ויש להגיש תביעה לדמי מילואים באמצעות טופס 502.

לתביעה יש לצרף טופס 3010 – אישור על תקופות שירות מילואים פעיל – אותו תוציאו מאתר המילואים של צה"ל.

ואם עשיתם מילואים יותר מ-10 ימים בשנה קלנדרית אתם זכאים לתגמול נוסף לפי המפורט בטבלה:

מספר ימי המילואים שבוצעו בשנה

כמות נקודות הזיכוי

סכום התגמול ב-₪

10-14.5

0.5 נקודת זיכוי

1,338 ₪

15-19.5

1 נקודת זיכוי

2,676 ₪

20-36.5

1.5 נקודת זיכוי

4,014 ₪

 37 ומעלה

2 נקודות זיכוי

5,352 ₪

התגמול הנוסף משולם על ידי רשות המיסים במהלך חודש מאי בכל שנה לאחר ביצוע המילואים ישירות לחשבון הבנק, לכן אם החלפת חשבון בנק חשוב לעדכן את מנהל התשלומים של צה"ל.

דמי אבטלה ולשכת התעסוקה

אם טסתם לחו"ל מיד אחרי השחרור ואז התחלתם לעבוד כשכירים או שהתחלתם לעבוד מיד אחרי השחרור, החלק הזה לא רלוונטי אליכם. אם אתם עדיין לא סגורים על הכיוון, בדיוק עבורכם נועדו דמי האבטלה.

דמי האבטלה הם תשלום לו אתם זכאים מביטוח לאומי בגין תום החוזה בינכם לבין צה"ל. משך הזכאות הוא ל-100 ימים.

כמה מקבלים? לפחות 63.75% מהשכר הממוצע שהיה לכם בששת החודשים האחרונים אם עוד לא מלאו לכם 28, ולפחות כ-48.75% אם עברתם את גיל 28. בכל מקרה לא יותר מ-11,395 ₪ לחודש. לחישוב יחסית מדויק יש מחשבון דמי אבטלה של ביטוח לאומי.

במידה ותעשו מילואים במשך תקופת האבטלה, לא תקבלו גם וגם על ימי המילואים אלא את הגבוה מבניהם (המילואים). את התשלום מקבלים למול התייצבות בלשכת התעסוקה, אשר מדווחת על ההתייצבות לביטוח הלאומי שמשלם את דמי האבטלה.

על מנת להיות זכאי לדמי אבטלה, תצטרכו להירשם ולהגיש טפסים ללשכת התעסוקה, ולהגיש תביעה לדמי אבטלה לביטוח לאומי באמצעות טופס 1500. המלצתנו היא לעשות את זה דרך האינטרנט, אך ניתן גם לבצע רישום טלפוני.

יש למלא פרטים ומידע אישי בתהליך הרישום ובהגשת התביעה.

קודם נרשמים ללשכת התעסוקה, ואחר כך ניתן להגיש את התביעה לדמי האבטלה.

בסעיף של סיבת רישום יש למלא "תום חוזה/פיטורין" למה? כי ביטוח לאומי מכיר בך כמסיים חוזה/מפוטר ולא כחייל בשירות סדיר!

בנוסף לפרטים, יש לצרף את הטפסים הבאים:

  1. אישור לחייל המשתחרר משירות סדיר
  2. לפחות 10 תלושי משכורת, עדיף 12 כי אם מצרפים 10 יכולים להוריד בגובה דמי האבטלה בגלל החודשיים החסרים

אחרי שהשלמנו את התהליך ונרשמנו ללשכת התעסוקה, צריך להתייצב בלשכת התעסוקה תוך 14 יום.

אפשר בין השעות 8:30 – 11:30 או לאחר השעה הזו אם קבעתם תור והצגתם SMS עם התור שנקבע.

בנוסף עליכם לשוחח טלפונית עם שירות התעסוקה/להיכנס לשירות האישי באתר שירות התעסוקה ולהזין על כל תלוש משכורת בנפרד את פרטי תיק הניכויים.

מאוד סביר שבשלב מסוים יבקשו מכם לצרף קורות חיים. אחרי שתעשו את זה, יתחילו להציע לכם משרות בהתאם.

אחרי שעשינו את כל זה, צריך להתייצב כל שבוע בלשכת התעסוקה, רצוי ביום ובשעה שנקבעו.

את דמי האבטלה תקבלו ב-15 לחודש של החודש הבא.

הבטחת הכנסה

אם גם אחרי 100 ימי אבטלה לא התחלתם לעבוד, יכול מאוד להיות שתהיו זכאים להבטחת הכנסה. זה מאוד דומה לדמי אבטלה, רק שהפעם תצטרכו לשלוח לביטוח לאומי תביעה לגמלת הבטחת הכנסה (טופס 5619) הכוללת את המסמכים הבאים:

  1. צילום ת"ז+ספח
  2. ריכוז יתרות מהבנק אישור על פקדונות וחסכונות
  3. פירוט עו"ש 3 חודשים אחרונים

בניגוד לדמי אבטלה שאתם זכאים אליהם לפי חוק בצורה מובטחת, כאן הבקשה עומדת לבחינה של ביטוח לאומי בהתאם לקריטריונים.

רפואה

קודם כל הבריאות. הרפואה הצבאית איננה, ואתם מוחזרים באופן אוטומטי לקופת החולים שהייתם רשומים בה לפני הגיוס/החזרה לשירות. בשביל להנות משירותי הרפואה, תצטרכו גם להגיע לקופת החולים שלכם להשלמת הרישום ולהוצאת כרטיס מגנטי.

תביאו איתכם את האישור על שירות סדיר, בחלק מהקופות הוא מעניק תנאים מיוחדים כולל פטור מתשלום בשנה הראשונה על כיסוי רחב.

אם תרצו קופה אחרת, מומלץ להתקשר לקופות השונות ולבדוק מה התנאים בכל קופה לחיילים משוחררים ולמשוחררים משירות קבע. חלקן אם לא כולן יציעו לכן הטבות ותוכלו לבחור בהתאם.

חשוב לטפל בזה כמה שיותר מוקדם, אפילו יום אחרי השחרור, כדי שתהיו מכוסים רפואית מכל צרה שלא תבוא.

קרן השתלמות, פנסיה וקופת גמל להשקעה

על מוצרי החיסכון הפנסיונים, יש לנו מדריך ייעודי שכתבנו בנושא שיעשה לכם סדר – יעלה בקרוב המשיכו לעקוב!

מעבר לזה, יש כמה דברים שצריך לעשות אם אתם רוצים לשמור על התנאים הטובים שהייתם זכאים להם במכשירי החיסכון הפיננסים במסגרת שירות הקבע. את ההסבר המפורט על איך לשמור על התנאים במכשירי החיסכון הפיננסים למשתחררים משירות קבע תוכלו למצוא בקישור.

לסיכום

אם הגעתם עד לפה, כנראה שהשחרור יעבור/עבר הכי חלק שאפשר! תמיד יש בירוקרטיה ושטויות מעצבנות אחרות, ובעולם מתוקן הכל היה קורה אוטומטית מבלי שנצטרך לעבור את כל התהליכים המסורבלים האלה שניסינו לפשט פה, אבל כנראה שהיה שווה את זה!

בהצלחה באזרחות ושחרור נעים!

אם יש שאלות, אם עזרנו או אם יש הארות והערות, שתפו אותנו בתגובות מה דעתכם!

ואם התוכן שנכתב כאן בהתנדבות, בעמל רב ובלאחר ימים ארוכים של בירורים ובירוקרטיה עזר לכם ואתם רוצים לעזור לנו להמשיך ולכתוב, מוזמנים להעביר לנו בביט או בפייבוקס כמה שתראו לנכון למספר 052-643-5643 עם סיבת העברה – עזרתם 🙂

8 מחשבות על “המדריך למשתחרר משירות קבע – זכויות, חובות, מה צריך לעשות וכל מה שרציתם לדעת כולל קישורים”

    1. תודה רבה אורית, באתר שבו רוב הקוראים קוראים שקטים ולא מגיבים, קשה לנו לדעת לכמה אנשים המדריכים באמת עוזרים, ותגובות כמו שלך מחממות את הלב ומעודדות להמשיך 🙂
      הכל נכתב מתוך הבנה של כמה הדבר הזה חסר, וכמה חבל שלנו אף אחד לא הסביר ככה כשהיינו באותו המקום. מקווים כל יום מחדש שזה עוזר למישהו והיה שווה את כל ההשקעה הזו 🙂

  1. תודה רבה על המידע המועיל, אין ספק שחסך לי המון זמן בחיפוש אחר הדברים.
    בחלק של הדמי אבטלה לא ממש הבנתי את התהליך. במידה ואני לא בוחר להאריך את החוזה שלי בצבא, אני אהיה זכאי לדמי אבטלה כבר לאחר השחרור? ובמידה ואני נכנס קצת למילואים ואז משתחרר לאחר מכן אהיה זכאי לדמי אבטלה?

    1. בשמחה, אנחנו פה כדי לחסוך לכם את הזמן והתסכול שכבר חווינו 🙂
      במידה ואתה לא מאריך את השירות מעבר לקבע הנוכחי, הסיבה נחשת ל"תום חוזה". במצב כזה, יש זכאות לדמי אבטלה כבר מיד לאחר השחרור.
      לגבי המילואים, מתוך אתר ביטוח לאומי – "מי שזכאי לדמי אבטלה בתקופת השירות במילואים – לא יוכל לקבל דמי אבטלה וגם תגמולי מילואים. לכן בתקופת השירות במילואים יקבל תגמול מילואים בלבד, אולם סכום התגמול לא יפחת מסכום דמי האבטלה שהיו מגיעים לו, אם לא היה יוצא למילואים."
      במלל חופשי, אין כפל של תגמולי מילואים ודמי אבטלה, אבל מקבלים לפי הגבוה. בכל מקרה שווה לנסות להגיש תביעה לדמי אבטלה לאחר תום המילואים עד שמוצאים עבודה.
      המון בהצלחה ותודה רבה על השירות.

    1. היי יוני, הצבא מפריש לפיצויים באופן מסודר, ככה שאתה פשוט צריך לבדוק איפה כספי הפיצויים שלך נמצאים (אפשר דרך המסלקה הפנסיונית או פשוט לשאול את הצבא דרך מוקד מופת) ותוכל לגשת לפיצויים שמגיעים לך.

  2. היי, דבר ראשון תודה רבה על כל המידע זה ממש עוזר.
    אני משרת כבר 6 וחצי שנים בקבע ואמור להשתחרר בסוך השנה בגלל שאין תקן למובהק (אני נגד), האם מגיע לי פיצויי על כך שאני מתפטר בלי קשר לכל הכסף שאני מפריש כל חודש לפנסיה. ואם מגיע איך אני יודע כמה מגיע?

    1. שלום אלעד, בשמחה.
      השאלה שאתה שואל היא שאלה משפטית.
      העונה לך בקרה הזה הוא עורך דין, אבל במקרה כמו שלך, למרות שנראה שלכאורה אכן מגיעים לך פיצויי פיטורים, מציע שתתייעץ עם עורך דין המתמחה בדיני עבודה.
      אם תרצה, נוכל לקשר אותך לעורכי דין מומלצים מהיכרות אישית.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *